Putovanje kroz vinske priče vinarije i destilerije DiBonis

Vinarija i destilerija DiBonis, osnovana 2009. godine od strane Lasla Bonija, elektroinžinjera sa strašću prema vinogradima, predstavljaju jedinstven spoj porodične tradicije, stručnosti i neiscrpljive energije. Ovo je priča o četvrtoj generaciji vinogradara i vinara, čija je ljubav prema vinu preoblikovala pejzaž Baranje.

O Laslo Boniju

Laslo Boni, rođeni Zmajevčanin, kroz svoje detinjstvo pomagao je roditeljima u vinogradima Baranje. Nakon preseljenja u Suboticu zbog školovanja, porodica je napustila vinogradarstvo. Laslo je diplomirao elektrotehniku i osnovao uspešnu firmu industrijske automatike. Međutim, ljubav prema vinogradima je uvek tinjala u njemu.

Godine 2005, nakon kupovine zemlje i adekvatne pripreme tla, prvi čokoti su posađeni, označavajući početak velike avanture. Investicije su usledile – nova hala, oprema za vinarstvo, posebna prostorija za barik burad. I onda je 2009. godine, godine koja se pamti, osnovano preduzeće DiBonis Winery za proizvodnju vina od sopstvenih vinograda.

DiBonis: Vinska Revolucija

Laslo nije samo vinogradar i vinar; on je i strastveni istraživač. Tokom godina, menjao je sorte vinove loze, tražeći one koje će najbolje odgovarati lokalnom podneblju. Osim toga, konstantno se usavršavao, diplomirao vinogradarstvo i vinarstvo u Budimpešti, a sada je apsolvent na fakultetu Sent-Ištvan u Gedelleu.

Vinarija DiBonis je ne samo o proizvodnji vina već i o stvaranju nečega autentičnog. Laslo je 2022. godine odlučio smanjiti kapacitete i usmeriti se ka proizvodnji manjih količina vina, stvarajući ekskluzivna i interesantna vina poput kasnih berbi i rozea. Ova promena nije bila samo poslovna, već i filozofska – vino koje nastaje bez preteranog uplitanja čoveka.

U 2023. godini, vinarija DiBonis predala je zahtev za sertifikaciju organske proizvodnje, jer su već godinama koristili isključivo organske preparate. Laslo veruje da se menjanjem pristupa i smanjenjem kapaciteta, vinarija konačno kroči putem pravog izraza vinskog teroara.

Tradicija rakije

Destilerija DiBonis, osnovana takođe 2009. godine, brzo je postala poznata po proizvodnji visokokvalitetnih rakija. Laslo pridaje veliku pažnju odabiru voća iz sopstvenih voćnjaka i okolnih proizvođača. Njegova posvećenost detaljima tokom proizvodnje rakija rezultirala je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Laslo ne samo da pravi vina i rakije, već i razvija priču. Njegova filozofija je stvoriti pića koja govore sami za sebe. Promene su sastavni deo puta, a DiBonis je spreman za nova otkrića, nagrade i avanture. Ova vinarija i destilerija su živi entitet koji pulsira strašću, porodičnom tradicijom i velikom energijom osnivača.

Dobrodošli u putovanje kroz vinske i rakijske priče Vinarije i Destilerije DiBonis – gde svaki gutljaj nosi sa sobom miris vinove loze, a svaka kap je kap ljubavi prema zanatu koji traje generacijama.